Vastuuvalmentaja Risto Putkonen katsoo luottavaisesti kesää kohti
Edustusjoukkue -MJulkaistu: 25.01.2024 15.00

Vastuuvalmentaja Risto Putkonen katsoo luottavaisesti kesää kohti

Miesten edustusjoukkueen, sekä P17-ryhmän vastuuvalmentaja Risto Putkonen katsoo luottavaisesti kesää kohti.


Miten joukkueiden valmistautuminen on lähtenyt käyntiin?

Tällä kaudella valmistautuminen on lähtenyt hyvin liikkeelle ja Edustuksen harjoituksissa käy aktiivisesti 16–20 pelaajaa, joista osa pelaa tulevalla kaudella pääasiallisesti oman, P17 joukkueen riveissä. Nämä pelaajat saavat kesän aikana siis runsaasti harjoitusta ja peliaikaa, kun päätavoitteena on oman joukkueen pysyminen P17 Ykkösessä. Poikien kausi alkaa jo maaliskuussa kevätkierroksella, joten pelivaihde saadaan päälle hyvissä ajoin. Harjoitusten vaatimustaso pidetään korkeana, jotta pystymme olemaan parempia, kuin viime kaudella. Edustusjoukkueellakin on päätavoite: Emme anna pisteitä kenellekään helpolla, vaan tulemme olemaan piikkinä lihassa monelle vastustajalle. Haka on parempi kuin viime vuonna. Putkonen summaa.

Edustusjoukkue alkaa olla ainakin 90 %: sesti kasassa. Katselemme vahvistuksiksi ainakin maalivahtia ja topparia. Ehkäpä hyökkäyspäähänkin saattaa tulla joku tukemaan nuorten pelaajien kehittymistä. Kun P pelaa kovaa sarjaa samaan aikaan, tulee muistaa, ettei heidän varaansa voi täysin edustusta rakentaa. Nuorten tulee antaa palautua pelien välillä. B junnujen kotijoukkue on P17, ja se on heidän ykköstavoitteensa, että vuoden päästä on tulevalla joukkueella hyvä, kova sarja pelata.

Mieliala ja fiilis?

Osa joukkueesta on hyvin motivoituneita pelaajia, ja odotan tulevaa kautta mielenkiinnolla. Kun sisäistämme pelityylimme täysin, ja pojat jaksavat harjoitella kovaa, olemme aikamoisia kiusankappaleita monelle vastustajajoukkueelle. Meitä ei nujerreta helpolla, kun saamme pelifilosofian siirrettyä oikeanlaisena kentälle. Olen luottavaisin mielin, taistelutahtoa on. Ensi kesänä nähdään aktiivista, aggressiivista ja rohkeata jalkapalloa, ja sitä kannattaa todella tulla katsomaan paikan päälle.

Millaista on valmentaa kahta joukkuetta samanaikaisesti?

Käyn päivätöissä, sitten lepo, ja hallille. Molemmat joukkueet harjoittelevat samanaikaisesti, ja sillä tavalla saamme harjoituksiin lisää tempoa ja vaatimustasoa. Eihän sitä osaisi muutakaan tehdä. Tämä on minun intohimoni. Itselleni tässä on parasta se, että näkee, kuinka ne omat nuoret työskentelevät kovasti ja kehittyvät. Olen intohimoinen ja motivoitunut valmentaja, sillä se on parasta, mitä nuori pelaaja voi saada. Toivon, että mahdollisimman moni omista valmennettavistani pelaisi mahdollisimman korkealla. Kaikista parasta on muistella sitten, että tuotakin taituria olen valmentanut.

Tietenkin kaiken perustana on hyvä tiimi. Meillä on valmennustiimissä monta alansa osaajaa, ja kaikki työskentelemme samaa päämäärää kohti. Joukkueiden valmennustiimissä on lisäkseni kuusi intohimoisesti valmennukseen suhtautuvaa ja asialle omistautunutta työmyyrää, joiden kanssa on hienoa tehdä tätä projektia.

Puhuit vahvistuksista. Kerrotko lisää, millaisia pelaajia olette katselleet?

Meillä on edustusjoukkueen kanssa työskentelevän tiimin kanssa yhteinen ja selkeä näkemys siitä, että jos ja kun vahvistuksia otetaan, niin heidän täytyy olla valmiita viemään näitä nuoria eteenpäin. Hakan toiminnan rakenteen tulee pysyä vahvana, ja miesten edustusjoukkueen tulevaisuus on 06-09 syntyneissä pojissa. Heille pitää antaa peliaikaa. Vahvistuspelaaja tulee kehittämään itsensä lisäksi myös seuraa, ja sen nuoria pelaajia.

Hyviä esimerkkejä tästä ovat joukkueen tärkeät pelaajat Samnda ja Clinton. Heidän toimintaansa harjoituksissa ja peleissä on valmentajana mukava seurata. He antavat nuoremmille palautetta tiukasti, mutta oikealla tavalla. He ovat treeneissä muistuttamassa nuoria, ettei harjoituksiin tulla kävelemään, vaan aina annetaan 100 %. He motivoivat ja kannustavat koko ajan parempiin suorituksiin ja antavat erinomaista esimerkkiä omalla toiminnallaan. Valmennusta tulee kentältä, eikä valmentajan tarvitse yksin olla se, joka hoitaa palautteen antamisen. Se vahvistaa myös meidän seuran tärkeää Haka-perhe-ajattelutapaa.

Kolmas hyvä esimerkki nuorille on seuran oma kasvatti Jonspi (Joona Heiskanen), joka on yrittäjä ja hoitaa treeninsä töiden ohella. Hän myös tsemaa ja antaa omalla toiminnallaan hyvää esimerkkiä, kuinka työskennellä kovasti omien tavoitteidensa eteen.

Dynamiikka joukkueen sisällä toimii melko hyvin. Nuoret ymmärtävät, että välillä kokeneemmat pelaajat voivat vähän ärähtää, ja se on hyvää tsemppaamista. Samnda sanoi tuossa jokunen päivä sitten, että heidän täytyy olla vähintään kakkostason pelaajia, että voidaan viedä nuoria eteenpäin. Tuollainen asenne on todella hienoa, ja auttaa ryhmädynamiikan vahvistumista samalla, kun se vahvistaa arjen tekemistä ja harjoitusten vaatimustasoa.

Video: Kainuun ammattiopisto media-ala: Aino Koski

Kajaanin Haka ry

Kalliokatu 7 (käynti koivukoskenkadulta)

87100 KAJAANI


Puh. 08 629 870


toimisto@kajaaninhaka.fi

ohjaus@kajaaninhaka.fi