Kiusaaminen varjostaa nuorten harrastuksia – seuran vetoomus: "Älä hyväksy, kerro!"
Kajaanin Haka ryJulkaistu: 13.08.2024 14.06

Kiusaaminen varjostaa nuorten harrastuksia – seuran vetoomus: "Älä hyväksy, kerro!"

Kajaanin Haka on huolestunut kiusaamisesta harrastuksissa ja kouluissa. Seura on havainnut, että kiusaaminen on valitettavan yleistä ja se kohdistuu usein myös nuoriin urheilijoihin ja harrastajiin. Kiusaaminen ei rajoitu pelkästään urheilukenttiin, vaan se voi tapahtua myös sosiaalisen median välityksellä ja koulussa, sekä koulumatkoilla ja matkalla harjoitustapahtumaan.

Seuratoiminnan koordinaattori Outi Ohtonen korostaa, että kiusaamisen hyväksyminen on suuri ongelma: "Jos näet tai kuulet kiusaamista, on tärkeää kertoa siitä luotettavalle aikuiselle tai suoraan seuran johdolle. Hiljaiseksi jääminen on merkki siitä, että kiusaamista hyväksyy. Jokainen voi vaikuttaa siihen, että kiusaaminen loppuu. Kertomalla asiasta, voimme yhdessä luoda turvallisemman ympäristön kaikille."

Vanhemmat ja joukkueen aikuiset tärkeässä roolissa

Vanhemmat ovat lapsilleen tärkeimmät roolimallit. Seura muistuttaa vanhempia ja joukkueessa toimivia aikuisia kiinnittämään huomiota omaan puheeseensa ja käyttäytymiseensä. "Lapset oppivat vanhemmilta ja muilta aikuisilta, miten heidän tulee suhtautua toisiin ihmisiin. Jos vanhemmat käyttävät alentavaa kieltä esimerkiksi vastustajia tai muita urheilijoita kohtaan, lapsetkin omaksuvat samanlaisen käyttäytymisen", toteaa Ohtonen.

Yhdessä voimme vaikuttaa

Kajaanin Haka haluaa nostaa kiusaamisen vastaisen työn näkyvämmäksi. Seura haluaa tehdä jatkossa tiiviimmin yhteistyötä koulujen ja muiden toimijoiden kanssa, jotta kiusaamisesta voitaisiin puhua avoimesti ja saada asiaan muutos aikaan. Myös urheiluseurojen on hyvä tarkistaa, että heillä on olemassa ohjeistus lapsille ja nuorille siitä, kuinka tulee toimia jos kokee kiusaamista tai jos näkee sellaisia tilanteita, mihin ei itse uskalla puuttua. Ohjeistus tulee jalkauttaa toimintaan siten, että kaikki harrastajat tietävät, kuinka toimia.

"Urheilun pitäisi olla kaikille hauska ja turvallinen harrastus. Kun kaikki toimivat yhdessä, voimme luoda ilmapiirin, jossa kukaan ei koe pelkoa tai häpeää", painottaa Ohtonen.

Seura kannustaa kaikkia toimimaan seuraavasti:

  • Puhu avoimesti kiusaamisesta: Jos näet tai kuulet kiusaamista, kerro siitä aikuiselle.
  • Ole rohkea: Älä hyväksy kiusaamista missään muodossa.
  • Tue toisia: Ole ystävällinen ja kannusta muita.
  • Ole esimerkki: Näytä esimerkkiä hyvästä käytöksestä.

Kajaanin Haka on sitoutunut luomaan ympäristön, jossa kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi.

Lisätietoja: Outi Ohtonen, seuratoiminnan koordinaattori, Kajaanin Haka

outi.ohtonen@kajaaninhaka.fi

(WhatsApp 045 257 6066)

Toimintaohje_Kajaanin_Hakassa_harrastavalle_.docx

Et ole yksin - Urheiluharrastuksen on oltava turvallista (Suomen Palloliitto)

Kajaanin Haka ry

Kalliokatu 7 (käynti koivukoskenkadulta)

87100 KAJAANI


Puh. 08 629 870


toimisto@kajaaninhaka.fi

ohjaus@kajaaninhaka.fi