Portugalilainen urheilulehti A Bola kirjoittaa Kajaanin Hakasta ja sen "lusitaaniarmeijasta"
Kajaanin Haka ryJulkaistu: 13.05.2022 09.51

Portugalilainen urheilulehti A Bola kirjoittaa Kajaanin Hakasta ja sen "lusitaaniarmeijasta"

A Bola on portugalilainen, tänä päivänä jalkapallo uutisiin panostava, urheilulehti. A Bola on Kajaanin Hakaakin vanhempi, sillä se on perustettu vuonna 1945. Lehden toimittaja Rafael Reis pyysi haastattelua miesten edustusjoukkueemme päävalmentaja Luis Figueiredolta ja jutun julkaisun jälkeen alkoikin Luisin puhelin piipittämään melkoisesti. Alla artikkeli suomen kielellä.

------

Niiden monien maiden joukossa, joissa on portugalilaisia, Suomessa on seura, joka alkaa luonnehtia itseään todelliseksi "portugalilaissiirtomaaksi": Kajaanin Haka, joka pelaa maan neljännellä tasolla (jutussa pieni virhe tässä, sillä pelaamme tietenkin kolmanneksi korkemmalla tasolla).

Haka on toistaiseksi ollut voittamaton Kakkosessa. Yksi voitto ja tasapeli kahdessa ensimmäisessä ottelussa, sijoittaa joukkueen sarjassa 4. sijalle, 4 voitetulla pisteellä ja portugalilaiset urheilijat valokeilassa.

Alkumenestys tyydyttää myös portugalilaista valmentajaa, Luís Figueiredoa: ”Portugalissa alemmissa divisioonissa menetetään paljon kykyjä, jotka tuskin pääsevät ammattilaisiksi monista eri syistä. Scouting -osastomme on tunnistanut noin 300 urheilijaa Portugalin lisäksi myös muista maista”.

Hänen mukaansa tavoitteena on ”18–23-vuotiaiden urheilijoiden” aseman varmistaminen yhteisössä. ”Koska se on koko byrokraattisen prosessin kannalta helpompaa, pyrimme tuomaan projektiimme Euroopan kansalaisuuden tai passin omaavia pelaajia. Analysoituani viime kauden joukkuettamme ja tuntemalla kaikki jäljellä olevat pelaajat tunnistin, millaisia pelaajatyyppejä halusimme, mitä ominaisuuksia heillä pitäisi olla meidän pelimalliimme nähden”, hän selittää.

"Sitten oli tarkoitus analysoida tietokannassamme olevia pelaajia ja löytää nuori pelaaja, jolla on potentiaalia ja joka sopii peliimme. Scout -osastomme on hyvin organisoitu, sillä on suuri ja vahva pelaajapohja, ja liigassa on seuroja, jotka kääntyvät puoleemme, ja joille ohjaamme pelaajia. Kajaanin Haka on seura, jonka kaikki suomalaisessa jalkapallossa ovat alkaneet huomata", hän sanoo ylpeänä tekemästään työstä.

Lopullinen tavoite on siis hyvin tunnistettu. ”Haluamme taata mahdollisimman nopean ja sujuvan prosessin ja auttaa nuoria pelaajia saavuttamaan ammattitason", toteaa Luís Figueiredo, joka työskenteli aiemmin Aroucalla.

Kuvituskuva: Aki Räisänen